Διαβατήριο

Ζώνη Σένγκεν μετά το 2011 - έρχονται μεγάλες αλλαγές

Με την είσοδο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ζώνη Σένγκεν που αναμένεται το 2011, αναμένονται μεγάλες αλλαγές στην μετανάστευση προς την Ελλάδα. Η ζώνη Σένγκεν είναι ζώνη ελεύθερης μετακίνησης προσώπων, χωρίς ελέγχους διαβατηρίων, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης (εκτός της Βρετανίας και Ιρλανδίας), συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Χάρη στην ζώνη Σένγκεν, μπορούμε να ταξιδέψουμε οδικά από την Γαλλία στην Ισπανία, για παράδειγμα, χωρίς κανέναν έλεγχο.

Η Ελλάδα, αν και στην ζώνη Σένγκεν, δεν μοιράζεται χερσαία σύνορα με καμία άλλη χώρα της ζώνης Σένγκεν. Έτσι, μέχρι σήμερα, όσοι μετανάστες φτάνουν παράνομα στην Ελλάδα δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες τις Ευρώπης, αφού για την μετακίνηση αεροπορικός ή με πλοίο χρειάζεται ευρωπαϊκό διαβατήριο/ευρωπαϊκή ταυτότητα/βίζα Σένγκεν. Η μετακίνηση από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν είναι δηλαδή ιδιαίτερα αυστηρή και ελεγχόμενη.

Με την είσοδο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ζώνη Σένγκεν που αναμένεται το 2011, οι λαθρομετανάστες θα αποκτήσουν μια χερσαία ζώνη ελεύθερης μετακίνησης από την Ελλάδα μέχρι την Βόρεια Ευρώπη. Έτσι πλέον οι λαθρομετανάστες δεν θα έχουν κανένα λόγο να παραμένουν στην Ελλάδα, θα μπορούν ελεύθερα να διασχίσουν οδικά όλη την Ευρώπη για να φτάσουν στον προορισμό τους, μέχρι και την Σκανδιναβία. (οι σποραδικοί έλεγχοι στα σύνορα θα εξακολουθούν να επιτρέπονται, αλλά μικρό το κακό) Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι η Ελλάδα θα ανακουφιστεί από τους λαθρομετανάστες, ενώ οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες θα αρχίσουν να έχουν πολύ ισχυρότερα κίνητρα για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην πάταξη της λαθρομετανάστευσης.