Διαβατήριο

Τα παράδοξα του νέου νομοσχεδίου για την ιθαγένεια

Έχουμε κατ' επανάληψη επισημάνει την άδικη και αντισυνταγματική διάταξη που ευνοεί μόνο τους συζύγους ελλήνων πολιτών που έχουν τέκνο να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια σε μόνο τρία χρόνια. Με τον παλαιό νόμο, όποιος σύζυγος έλληνα πολίτη δεν έχει τέκνο, χρειάζεται δέκα χρόνια διαμονής στην Ελλάδα για να πολιτογραφηθεί αντί τρία! Αν ο ίδιος έλληνας πολίτης ζήσει στο Βέλγιο μαζί με τον αλλοδαπό σύζυγο, ο αλλοδαπός σύζυγος θα μπορεί να πολιτογραφηθεί σε μόλις τρία χρόνια! Με άλλα λόγια, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν περισσότερα δικαιώματα στους συζύγους ελλήνων πολιτών από ότι η Ελλάδα.

Η αρχική πρόταση νόμου προέβλεπε την κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε μειωμένο χρόνο διαμονής για την πολιτογράφηση σε όσους έχουν τέκνο, και αυξημένο σε όσους δεν έχουν τέκνο. Καιρός ήταν! Όμως, το τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βουλή επαναφέρει τον διαχωρισμό ανάλογα με την ύπαρξη τέκνου ή όχι. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βουλή, οι σύζυγοι ελλήνων πολιτών πολιτογραφούνται σε τρία χρόνια αν έχουν τέκνο και σε επτά χρόνια αν δεν έχουν.

Επίσης, κατά παράδοξο τρόπο, το νομοσχέδιο προβλέπει μόνο τρία χρόνια παραμονής για τους πολίτες τις ΕΕ. Κατά την γνώμη μας, τέτοια ιδιαίτερη μεταχείριση σε πολίτες της ΕΕ δεν είναι αναγκαία, και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν δίνουν τέτοια προνόμια στους έλληνες πολίτες.

Αυτή η διάταξη δημιουργεί όμως και άλλα παράδοξα. Ας υποθέσουμε ότι ένας Γάλλος ζει στην Ελλάδα με την αλλοδαπή, εκτός ΕΕ, σύζυγο του. Η σύζυγος του θα μπορεί να πολιτογραφηθεί Γαλλίδα μετά από πέντε χρόνια γάμου (η Γαλλία, σε αντίθεση με την Ελλάδα παρέχει ιθαγένεια σε συζύγους Γάλλων ακόμα και όταν αυτοί δεν διαμένουν στην Γαλλία). Αμέσως μόλις πολιτογραφηθεί Γαλλίδα, θα μπορεί να κάνει αίτηση για πολιτογράφηση στην Ελλάδα, αφού θα είναι πολίτης της ΕΕ με τρία χρόνια νόμιμης παραμονής. Σύνολο παραμονής στην Ελλάδα μέχρι την πολιτογράφηση: Πέντε χρόνια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η σύζυγος θα έχει αποκτήσει και γαλλική και ελληνική ιθαγένεια.

Ας πάρουμε τώρα έναν έλληνα που ζει στην Ελλάδα με την αλλοδαπή, εκτός ΕΕ σύζυγο του, που δεν επιθυμούν να έχουν τέκνο. Η σύζυγος θα μπορέσει να πολιτογραφηθεί ελληνίδα, σύμφωνα με τις ευνοϊκές διατάξεις του νέου νόμου σε επτά χρόνια!

Το παράδοξο οφείλεται στο ότι η Eλλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που θα παρέχει ευνοϊκότερη μεταχείριση σε πολίτες ΕΕ από ότι σε συζύγους ελλήνων πολιτών που δεν έχουν τέκνο..