Διαβατήριο

Το νέο ελληνικό μεταναστευτικό νομοσχέδιο - σχολιασμός κατ'άρθρο

Όπως έχουμε γράψει αλλού, πιστεύω ότι η κυβέρνηση αντί να φτιάξει ένα νομοσχέδιο μόνο για την πολιτογράφηση των αλλοδαπών, θα έπρεπε να είχε φτιάξει ένα πιο συνολικό νομοσχέδιο με στοιχεία και κατά της λαθρομετανάστευσης - έτσι θα περιόριζε τις αντιδράσεις πάνω στο σημερινό νομοσχέδιο, που έχει μόνο στοιχεία υπέρ των αλλοδαπών.

Σε γενικές γραμμές πάντως ως προς εκείνα τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου είμαι θετικός. Συγκεκριμένα:

* Επιτέλους η πολιτογράφηση αλλοδαπών γίνεται όπως θα έπρεπε

* Αλλά - υπάρχουν υπερβολικά πολλές διατάξεις για την πολιτογράφηση, θα πρότεινα μείωση των διατάξεων ώστε το νομοσχέδιο να είναι πιο απλό και ξεκάθαρο. Δηλαδή πολιτογράφηση για τους ενήλικες που μένουν νόμιμα στην χώρα για πέντε ή περισσότερα χρόνια, για τους ενήλικες που είναι σύζυγοι Έλληνα πολίτη και μένουν νόμιμα στην χώρα για τρία ή περισσότερα χρόνια, για τους ανήλικους των οποίων ο ένας τουλάχιστον γονέας πολιτογραφήθηκε Έλληνας και για τους ανήλικους που αποφοιτούν από ελληνικό λύκειο συμπληρώνοντας τουλάχιστον πέντε χρόνια εκπαίδευσης. Απλά και ξεκάθαρα, χωρίς έμφαση στον τόπο γέννησης, που είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός.

* Διαφωνώ με το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες, ενώ συμφωνώ με την πιο ελαστική πολιτογράφηση που περιλαμβάνεται στις άλλες διατάξεις. Το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες μειώνει την αξία και τα δικαιώματα της ελληνικής/ευρωπαϊκής ιθαγένειας και μειώνει τα κίνητρα για πολιτογράφηση. Δεδομένου δε και της στρατιωτικής υποχρέωσης των πολιτογραφηθέντων αντρών, κανένας δεν θα θέλει να πολιτογραφηθεί αν μπορεί να έχει τα ίδια δικαιώματα και χωρίς στρατό. Ας μην ξεχνάμε ότι η μόνη αναπτυγμένη χώρα στον κόσμο με δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες είναι η Νέα Ζηλανδία.

* Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι πολίτες ΕΕ μπορούν να πολιτογραφηθούν χωρίς κανένα χρόνο παραμονής στην χώρα. Αυτό είναι παράδοξο και σε τελική ανάλυση εξισώνει πλήρως όλους τους πολίτες ΕΕ με τους Έλληνες πολίτες - καμία χώρα της ΕΕ δεν παρέχει τόσο γενναιόδωρα δικαιώματα σε άλλους πολίτες ΕΕ Έτσι για παράδειγμα, οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι, που είναι στην ΕΕ άλλα δεν έχουν το δικαίωμα εργασίας σε όλες τις χώρες τις ΕΕ ακόμα, θα μπορούν άμεσα να γίνουν Έλληνες και να παρακάμψουν τους περιορισμούς που τους έθεσε η ΕΕ (αρκεί να έχουν επαρκή γνώση ελληνικών).

Τέλος θα πρότεινα τις εξής προσθήκες στο νομοσχέδιο:

* Επαναπροσδιορισμός της έννοιας του ομογενούς - πουθενά δεν ορίζεται με σαφήνεια η έννοια ομογενής και κατά σύστημα οι ομογενείς γίνονται πιόνια των πολιτικών. Για αυτούς τους λόγους δεν συμφωνώ με την απαλλαγή της απαίτησης διαμονής για τους ομογενείς που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.

* Αλλαγές στην κτήση ελληνικής ιθαγένειας για όσους γεννιούνται στο εξωτερικό με Έλληνες γονείς. Οι περισσότερες χώρες έχουν περιορισμούς, ώστε μόνο η πρώτη γενιά που γεννιέται στο εξωτερικό να έχει την ιθαγένεια. Στην Ελλάδα, υπάρχουν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες που γεννιούνται στο εξωτερικό χωρίς κανένα δεσμό με την Ελλάδα, που είναι Έλληνες πολίτες μόνο και μόνο επειδή κάποιος μακρινός πρόγονος τους ήταν Έλληνας Πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα, σε περίπτωση που γίνουν μεταβολές στις συνθήκες ζωής σε τρίτες χώρες, υπάρχει ο κίνδυνος για μαζική εισροή χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα που στα χαρτιά είναι Έλληνες πολίτες. Θα ήταν πολύ ορθότερο αυτά τα πρόσωπα να μην ήταν Έλληνες πολίτες αλλά να είχαν κάποιο άλλο καθεστώς (π. χ. ομογενείς) ώστε σε περίπτωση που κάτι συμβεί στο εξωτερικό, η ελληνική κυβέρνηση να έχει την ευχέρεια να αποφασίσει τι να πράξει, και όχι να είναι δεσμευμένη να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα άτομα σαν ισότιμους Έλληνες πολίτες. Οπότε προτείνουμε το εξής - όποιος γεννιέται στο εξωτερικό από γονείς Έλληνες πολίτες είναι Έλληνας πολίτης μόνο εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι Έλληνας πολίτης που γεννήθηκε στην Ελλάδα.