Διαβατήριο

Το νέο ελληνικό μεταναστευτικό νομοσχέδιο - γενικά

Μου ζητήθηκε να τοποθετηθώ πάνω στο νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση και προβλέπει την ευκολότερη διαδικασία πολιτογράφησης αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές έχω συχνά επισημάνει τα προβλήματα με την διαδικασία πολιτογράφησης στην Ελλάδα και την ανάγκη για ένα νέο, πιο εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο πολιτογράφησης. Συνεπώς ως προς την ουσία και τους στόχους της νέας νομοθεσίας είμαι θετικός. Πιο αναλυτική τοποθέτηση ως προς τις επί μέρους διατάξεις, οι οποίες πιστεύω ότι επιδέχονται αρκετές βελτιώσεις θα κάνω σε επόμενη δημοσίευση.

Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε όμως ότι η σωστή μεταναστευτική νομοθεσία είναι σύνθετη υπόθεση. Στην Ελλάδα διακρίνουμε δυο είδη ανθρώπων - αυτοί που είναι πάντα υπέρ των μεταναστών, σε όλα τα ζητήματα, και αυτοί που είναι πάντα κατά των μεταναστών. Δυστυχώς όμως με τέτοιες ιδεοληψίες, από τις οποίες δεν είναι απαλλαγμένη ούτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι δυνατόν να πετύχουμε τον στόχο της σωστής μεταναστευτικής νομοθεσίας. Εννοώ δηλαδή ότι η χώρα, παράλληλα με την διευκόλυνση στην διαδικασία της πολιτογράφησης έχει και ανάγκη από αυστηρά μέτρα ελέγχου της λαθρομετανάστευσης. Στο εξωτερικό, όπου οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και όχι ως πιόνια της κυβέρνησης, θα ήταν αδύνατο να περάσει ένα νομοσχέδιο όπου όλες οι διατάξεις του είναι υπέρ των μεταναστών. Όλα τα μεταναστευτικά νομοσχέδια που κατατέθηκαν (ανεπιτυχώς) στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια περιείχαν όρους και υπέρ των μεταναστών (νομιμοποίηση ορισμένων λαθρομεταναστών που διέμεναν στις ΗΠΑ για πολλά χρόνια) αλλά και κατά (δημιουργία τοίχους με το Μεξικό) - αλλιώς δεν θα είχαν καμία πιθανότητα έγκρισης τους από το κογκρέσο. Θα πρότεινα λοιπόν η κυβέρνηση να αδράξει αυτήν την ευκαιρία και να δημιουργήσει ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει συνολικά όλες τις πτυχές του θέματος της μετανάστευσης - μόνο έτσι, θα μπορέσει να πετύχει την αποδοχή του από την κοινή γνώμη.

Δεν γνωρίζω ποια είναι τα πιο σωστά μέτρα στην Ελλάδα για τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης. Η κυβέρνηση πάντως θα μπορούσε να μελετήσει ενδεικτικά τα εξής, τα οποία έχουν εφαρμοστεί σε χώρες του εξωτερικού - παρόλο που ομολογουμένως, ίσως να μην είναι όλα από τα παρακάτω κατάλληλα για την ελληνική πραγματικότητα:

* Αυστηρές ποινές και υπέρογκα πρόστιμα σε όσους εργοδότες προσλαμβάνουν άτομα χωρίς άδεια εργασίας στην χώρα.

* Αυστηρότερες ποινές σε όσους βοηθούν άτομα να εισέρχονται παράνομα στην χώρα.

* Όποιος απελαύνεται από την χώρα και στη συνέχεια βρίσκεται ξανά στην Ελληνική επικράτεια, να διώκεται ποινικά με ποινή φυλάκισης. (Στις ΗΠΑ ισχύει αυτό, και η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και φυλάκιση είκοσι ετών, ποινή ομολογουμένως υπερβολική)

* Η ελληνική δημοκρατία να διατηρεί το δικαίωμα της επ' αόριστο κράτησης ατόμων που βρίσκονται παράνομα στην χώρα και δεν μπορούν να απελαθούν στις χώρες τους - αλλά να το εξασκεί μόνο σε εκείνους τους αλλοδαπούς που διαπράττουν ποινικά αδικήματα. Για παράδειγμα, αν κάποιος που βρίσκεται παράνομα στην χώρα και δεν μπορεί να απελαθεί καταδικάζεται σε μια ποινή με αναστολή, η ελληνική δημοκρατία να μπορεί να χρησιμοποιήσει την ευχέρεια της για να τον έχει υπό κράτηση για ορισμένο διάστημα, ανεξάρτητα του ότι δεν του επιβλήθηκε η ποινή της φυλάκισης από το δικαστήριο. Σε κάποιο βαθμό, αυτό εφαρμόζεται στις ΗΠΑ.

* Όποιος βρίσκεται στην χώρα παράνομα και δεν μπορεί να απελαθεί, να αφήνεται μεν ελεύθερος αφού συλλεχθούν τα βιομετρικά του στοιχεία, αλλά να υποχρεούται να εμφανίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο τοπικό αστυνομικό τμήμα - αν δεν εμφανιστεί να τίθεται υπό κράτηση. Αυτό το μέτρο, σε συνδυασμό με το προηγούμενο, θα περιορίσει την παράνομη δραστηριότητα λαθρομεταναστών που θα αντιμετωπίζουν αυστηρότατες ποινές αν διαπράττουν αδικήματα.

* Κανένας αλλοδαπός που έχει καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα να μην νομιμοποιείται

* Καμία νομιμοποίηση λαθρομεταναστών να μην ξανασυμβεί στο μέλλον. Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι νόμιμοι μετανάστες ήρθαν στην Ελλάδα παράνομα και μετά νομιμοποιήθηκαν. Το πιο σωστό θα ήταν η Ελλάδα να έχει ένα ανεπτυγμένο σύστημα νόμιμης μετανάστευσης και να μην επιβραβεύει την παρανομία. Έχω προτείνει στο παρελθόν η Ελλάδα να επιλέγει ορισμένους μετανάστες κάθε χρόνο με διεθνή διαγωνισμό που εκτιμά τις ικανότητες των υποψήφιων μεταναστών και την γνώση τους στην ελληνική γλώσσα.

* Όποιος βρίσκεται παράνομα στην Ελλάδα για περισσότερο από ένα χρόνο, να μην μπορεί να νομιμοποιηθεί. Αυτό το μέτρο, που βέβαια δεν θα έπρεπε να έχει αναδρομική ισχύ, εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει απαγόρευση εισόδου για δέκα χρόνια σε όσους αλλοδαπούς έχουν μείνει στις ΗΠΑ για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς άδεια.