Διαβατήριο

Οι όροι ιθαγένεια και υπηκοότητα

Ας μου επιτραπεί να σχολιάσω ότι η συζήτηση για τους όρους ιθαγένεια και υπηκοότητα που γίνεται έντονα σε ελληνικά μπλογκ είναι ουσιαστικά δίχως ουσία. Οι όροι αυτοί μπορεί να έχουν κάποια γλωσσολογική διαφορά - αλλά για το επίσημο κράτος και τους νόμους του είναι ταυτόσημοι. Υπάρχει και ΦΕΚ που ξεκαθαρίζει το ταυτόσημο των όρων αυτών. Το κράτος δεν μπορεί να δώσει υπηκοότητα και όχι ιθαγένεια ή αντίστροφα - αφού αυτά είναι ταυτόσημα, ως προς τους νόμους του κράτους. Αλίμονο αν μπορούσε οι ελληνική κυβέρνηση να κατασκευάσει δυο είδη ελλήνων πολιτών, ένα προνομιούχο και ένα όχι.

Οι συγκρίσεις με άλλες χώρες είναι εντελώς εσφαλμένες - στις ΗΠΑ οι όροι US citizen και US national έχουν μια μικρή διαφορά άλλα όχι όπως αναφέρεται σε ελληνικά μπλογκ. Σύμφωνα με το Immigration and Nationality Act των ΗΠΑ, όλοι οι US citizens είναι US Nationals αλλά υπάρχουν και ορισμένοι (ελάχιστοι) US Nationals που δεν είναι US citizens - αυτοί που κατοικούν στην Αμερικανική Σαμόα. Στην πράξη δηλαδή, όλοι οι πολίτες ΗΠΑ, είτε γεννιούνται στην αμερική είτε γίνονται πολίτες ΗΠΑ με πολιτογράφηση είναι US citizens (άρα και US Nationals).

Ομοίως και ο όρος British subject στην Βρετανία χρησιμοποιείται για μια πολύ ειδική κατηγορία ανθρώπων που έχουν ξεμείνει από παλιές αποικίες - όλοι οι Βρετανοί της Μεγάλης Βρετανίας είναι British Citizens.