Διαβατήριο

Πως να αποκτήσετε Βρετανική υπηκοότητα - αναλυτικά

Για να αποκτήσει ένας Έλληνας Βρετανική υπηκοότητα χρειάζεται να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

• Ηλικία άνω των 18
• Διαμονή στην Βρετανία για έξι ή περισσότερα χρόνια, έως και σήμερα, και πρόθεση διαμονής στην Βρετανία στο άμεσο μέλλον
• Στο τελευταίο έτος, φυσική παρουσία εκτός Βρετανίας για το πολύ 90 μέρες
• Στα τελευταία πέντε έτη, φυσική παρουσία εκτός Βρετανίας για το πολύ 450 μέρες
• Φυσική παρουσία στην Βρετανία ακριβώς πέντε χρόνια πριν την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης πολιτογράφησης. (Για παράδειγμα, αν κάνουμε αίτηση πολιτογράφησης στις 5 Απριλίου 2009, θα πρέπει να ήμασταν στην Βρετανία στις 5 Απριλίου 2004.)
• Κατά την διάρκεια της διαμονής στην Βρετανία τα τελευταία έξι χρόνια, να είχαμε φυσική παρουσία στην Βρετανία για τουλάχιστον έξι μήνες τον χρόνο. (Εναλλακτικά, εάν έχουμε μια συνεχόμενη πενταετία που τελείωνει μετά την 30 Απριλίου 2006 και τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από σήμερα χωρίς απουσίες μεγαλύτερες των έξη μηνών, είμαστε εντάξει.)

Θα προσέξατε ίσως ότι σε άλλα σημεία των ανωτέρω αναφέρονται πέντε έτη και σε άλλα έξι έτη - αυτό είναι σκόπιμο. Με πέντε έτη παραμονής στην Βρετανία που ολοκληρώνονται μετά την 30 Απριλίου 2006 γίνεται κάποιος πολίτης της ΕΕ αυτόματα, χωρίς αίτηση του, μόνιμος κάτοικος της Βρετανίας. Για να πολιτογραφηθεί κάποιος πρέπει να διαμένει στην Βρετανία για πέντε χρόνια και να είναι μόνιμος κάτοικος για τουλάχιστον ένα, που στην πράξη σημαίνει ότι συνολικά χρειάζονται έξι χρόνια. Η Βρετανία έχει ίσως την πιο περίπλοκη μεταναστευτική νομοθεσία παγκοσμίως, και σκόπιμο είναι όποιος πληρεί τις προϋποθέσεις για πολιτογράφηση να κάνει αίτηση τώρα, αφού αναμένονται δραστικές νομοθετικές αλλαγές στο άμεσο μέλλον.

Όποιος πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις πρέπει να περάσει ένα τεστ γνώσης της αγγλικής γλώσσας και στην συνέχεια να κάνει αίτηση πολιτογράφησης συμπεριλαμβάνοντας τα αποτελέσματα του τεστ. Η δραστηριότητα μας στην Βρετανία κατά την διάρκεια των έξι ετών μπορεί να είναι σπουδές ή εργασία - τυχόν παρουσία μας στην Βρετανία χωρίς της άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας ή σπουδών ενδεχομένως να περιπλέκει λίγο την κατάσταση. Αν έχουμε σύζυγο με Βρετανική υπηκοότητα μπορεί να πάρουμε την υπηκοότητα σε τρία αντί έξι χρόνια - αλλά μόνο αν κάναμε μια ειδική αίτηση όταν εγκατασταθήκαμε στην Βρετανία.(εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία στείλτε μου μήνυμα και θα γράψω περισσότερες λεπτομέρειες.)

Η απόκτηση της Βρετανικής υπηκοότητας δεν μας απαλλάσσει από τον στρατό, αφού εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες ακόμα και αν γίνουμε Βρετανοί - εκτός αν ζητήσουμε να χάσουμε την ελληνική ιθαγένεια από το υπουργείο εσωτερικών της Ελλάδας. Επίσης, όποιος διαμένει στο εξωτερικό για έντεκα ή περισσότερα συνεχόμενα έτη, δικαιούται αναβολή κατάταξης επ'αόριστον μέχρι της επιστροφή στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση.